Önzetlenség Napja: vegán pecsenyezsírral kápráztattuk el az érdeklődőket

Április 26-án, a Gazsi Zoltán által megálmodott Önzetlenség Napján sokaknak meglepő élményben volt részük: a jól ismert, állati zsírból készült pecsenyezsír ízét és állagát élvezhették, miközben ezért egyetlen állatot sem kellett levágni.

Az empátiára, tudatosságra és fenntarthatóságra kívánta felhívni a figyelmet az Empátia Sztori az április 26-án megrendezett Önzetlenség Napján, ehhez pedig egy igazán ízletes megoldást választott: mutassuk meg, hogy a megszokott ételeink elkészíthetőek úgy, hogy ahhoz nem bántjuk az állatokat, csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és akár még egészségesebbé is tesszük az étrendünket.

A megannyi értékes civilszervezetet és alapítványt felsorakoztató rendezvényen, melyen minőségi előadások és koncertek színesítették a programot, valamint több mint 600 résztvevő fordult meg, az Empátia Sztori is képviselte saját ügyét:

  • az érdeklődők megkóstolhatták a növényi alapú pecsenyezsírt;
  • részt vehettek egy játékos kérdőívben, amiben értékelhették a kóstolást, és megtippelhették 1 kg marhahús vízlábnyomát;
  • minden kérdőívkitöltés után 500 Ft-ot adományoztunk a Malacvédő Alapítvány malacainak gondozására;
  • megismerkedhettek az Empátia Sztori munkájával, valamint a vegán és altruista filozófiával, egy békésebb világ reményében.

Kérdőívünk eredményei

A kérdőívből az látszik, hogy a többség (98,1%) magasan elégedett volt, és csak 2% érezte átlagosnak – negatív véleményt egyáltalán nem kapott a kókuszzsír alapú különlegesség.

A válaszadók 80%-a úgy gondolta, kifejezetten hasonlít a hagyományos ízhez a vegán változat, és csak hárman (5,4%) érezték úgy, hogy egyáltalán nem közelíti meg az eredetit.

A legérdekesebb visszajelzés azonban kétségkívül az volt, hogy milyen pontosan tudják meghatározni a kitöltők az 1 kg marhahús vízigényét, amelyhez még kontextust is kaptak segítségül: ha 1 kg tofu előállításához 1.800 liter víz szükséges, akkor mennyit igényelhet ugyanennyi marhahús?

A válaszlehetőségek az alábbiak voltak:

  • 500 liter
  • 1 800 liter
  • 7 500 liter
  • 15 000 liter

A kitöltők mindössze 43,6% tippelte meg helyesen, hogy 15 000 liter vízre van szükség 1 kilogramm előállításához.

A kérdőív kitöltése után a helyes választ meg is mutattuk, ami sokak számára döbbenetet váltott ki: hogyan lehetne fenntarthatóan előállítani ekkora mennyiségű húst, ha már ilyen kis mennyiséghez is több mint tízezer liter vízre van szükség?

Őszinte emberi reakciók

A rendezvény egyik érezhető erőssége az az összegyűlt tömeg volt, akik mind nyitottak voltak az új információk, ízek és lehetőségek befogadására. Egyetlen olyan reakciót sem tapasztalt szervezetünk, ami megakasztotta volna a jó hangulatú beszélgetéseket és kóstolásokat.

Néhány kiemelt reakció, amiért hálásak vagyunk:

  • Egy marhatenyésztő kedves, tiszteletteljes közeledése és hálás köszönete felénk azért, amiért empatikus, befogadó párbeszédet folytattunk vele – állítása szerint komoly dilemmába került a tevékenységét illetően;
  • Egy 30+ éve húsmentesen élő nő dicsérete aktivistáink felé, és a munkánkat méltatva;;
  • Állatmentő szervezettel, zöldségtermelő vállalkozással folytatott párbeszéd az etikusabb és fenntarthatóbb élelmezési rendszerről;
  • Néhány félénk kóstoló, aki szeretett volna több falatot is venni, de nem mert kérni – örömmel kínálgattuk nekik, hogy bátran fogyasszanak még;
  • Repetázó gyerekek, családok, rendezvény staff;
  • Receptért és megvásárolható termékért könyörgő kóstolók (az exkluzív recept az Empátia Sztori által üzemeltetett Prove magazin receptfejlesztőinek érdeme);

Az alábbi képek jól mutatják, milyen sikere volt az etikus, fenntartható növényi alternatívának és a szervezetünk által mindig is képviselt békés, empatikus hozzáállásnak.

Vegán pecsenyezsír osztás április 26-án a Millenáris D. épületben
Fotó: Empátia Sztori
Oszd meg ismerőseiddel

Korábbi kampányaink: