Április 26-án, a Gazsi Zoltán által megálmodott Önzetlenség Napján sokaknak meglepő élményben volt részük: a jól ismert, állati zsírból készült pecsenyezsír ízét és állagát élvezhették, miközben ezért egyetlen állatot sem kellett levágni.
Az empátiára, tudatosságra és fenntarthatóságra kívánta felhívni a figyelmet az Empátia Sztori az április 26-án megrendezett Önzetlenség Napján, ehhez pedig egy igazán ízletes megoldást választott: mutassuk meg, hogy a megszokott ételeink elkészíthetőek úgy, hogy ahhoz nem bántjuk az állatokat, csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és akár még egészségesebbé is tesszük az étrendünket.
A megannyi értékes civilszervezetet és alapítványt felsorakoztató rendezvényen, melyen minőségi előadások és koncertek színesítették a programot, valamint több mint 600 résztvevő fordult meg, az Empátia Sztori is képviselte saját ügyét:
- az érdeklődők megkóstolhatták a növényi alapú pecsenyezsírt;
- részt vehettek egy játékos kérdőívben, amiben értékelhették a kóstolást, és megtippelhették 1 kg marhahús vízlábnyomát;
- minden kérdőívkitöltés után 500 Ft-ot adományoztunk a Malacvédő Alapítvány malacainak gondozására;
- megismerkedhettek az Empátia Sztori munkájával, valamint a vegán és altruista filozófiával, egy békésebb világ reményében.
Kérdőívünk eredményei
A kérdőívből az látszik, hogy a többség (98,1%) magasan elégedett volt, és csak 2% érezte átlagosnak – negatív véleményt egyáltalán nem kapott a kókuszzsír alapú különlegesség.
A válaszadók 80%-a úgy gondolta, kifejezetten hasonlít a hagyományos ízhez a vegán változat, és csak hárman (5,4%) érezték úgy, hogy egyáltalán nem közelíti meg az eredetit.
A legérdekesebb visszajelzés azonban kétségkívül az volt, hogy milyen pontosan tudják meghatározni a kitöltők az 1 kg marhahús vízigényét, amelyhez még kontextust is kaptak segítségül: ha 1 kg tofu előállításához 1.800 liter víz szükséges, akkor mennyit igényelhet ugyanennyi marhahús?
A válaszlehetőségek az alábbiak voltak:
- 500 liter
- 1 800 liter
- 7 500 liter
- 15 000 liter
A kitöltők mindössze 43,6% tippelte meg helyesen, hogy 15 000 liter vízre van szükség 1 kilogramm előállításához.
A kérdőív kitöltése után a helyes választ meg is mutattuk, ami sokak számára döbbenetet váltott ki: hogyan lehetne fenntarthatóan előállítani ekkora mennyiségű húst, ha már ilyen kis mennyiséghez is több mint tízezer liter vízre van szükség?
Őszinte emberi reakciók
A rendezvény egyik érezhető erőssége az az összegyűlt tömeg volt, akik mind nyitottak voltak az új információk, ízek és lehetőségek befogadására. Egyetlen olyan reakciót sem tapasztalt szervezetünk, ami megakasztotta volna a jó hangulatú beszélgetéseket és kóstolásokat.
Néhány kiemelt reakció, amiért hálásak vagyunk:
- Egy marhatenyésztő kedves, tiszteletteljes közeledése és hálás köszönete felénk azért, amiért empatikus, befogadó párbeszédet folytattunk vele – állítása szerint komoly dilemmába került a tevékenységét illetően;
- Egy 30+ éve húsmentesen élő nő dicsérete aktivistáink felé, és a munkánkat méltatva;;
- Állatmentő szervezettel, zöldségtermelő vállalkozással folytatott párbeszéd az etikusabb és fenntarthatóbb élelmezési rendszerről;
- Néhány félénk kóstoló, aki szeretett volna több falatot is venni, de nem mert kérni – örömmel kínálgattuk nekik, hogy bátran fogyasszanak még;
- Repetázó gyerekek, családok, rendezvény staff;
- Receptért és megvásárolható termékért könyörgő kóstolók (az exkluzív recept az Empátia Sztori által üzemeltetett Prove magazin receptfejlesztőinek érdeme);
Az alábbi képek jól mutatják, milyen sikere volt az etikus, fenntartható növényi alternatívának és a szervezetünk által mindig is képviselt békés, empatikus hozzáállásnak.
